zaterdag 5 december 2009

Finding nemo


Het lijkt erop dat de computeranimaties van Disney een stuk minder braaf zijn dan hun ambachtelijk getekende broertjes. 'Toy Story 1 en 2', 'A Bug's Life', met name 'Monster's Inc.' en nu dan 'Finding Nemo' schrikken er niet voor terug vileine grapjes te maken die menig kind zal ontgaan. Zo proberen de haaien in 'Finding Nemo' van hun visverslaving af te komen, waarvoor ze een clubje hebben opgericht dat wel heel sterk doet denken aan de Anonieme Alcoholisten. Verder mag men in het vervolg de uitdrukking 'zo stoned als een garnaal' vervangen door 'zo stoned als een zeeschildpad', want de zeeschildpadden die in 'Finding Nemo' aan het woord komen, bezigen een taaltje dat wel heel sterk doet denken aan het oudere jongerenjargon van 'the Dude' Lebowski, zoals bekend een grootgebruiker waar het bepaalde grassoorten betreft. En - ook redelijk gewaagd voor een animatiefilm - vier personages zijn gehandicapt: zowel Nemo als de mysterieuze Gill hebben een te kort rechtervinnetje, Marlin is emotioneel gehandicapt en Marlins reisgezel Dory mist haar kortetermijngeheugen en lijkt mentaal niet helemaal in orde.

Hoewel het verhaal van 'Finding Nemo' wel aan de heel magere kant is (veel meer dan 'vader gaat op zoek naar zoon' en 'zoon probeert uit aquarium te ontsnappen' gebeurt er niet) mag dat de pret niet drukken. Want naar goede Pixar-gewoonte zit 'Finding Nemo' vol met spitsvondigheden, subtiele verwijzingen naar klassieke films, messcherpe dialogen en vooral zeer zorgvuldig getypeerde karakters. Dit is vooral te danken aan goed schrijfwerk van de heren scenaristen, maar ook aan de geweldige casting. Zo heeft opperhaai Bruce de stem van de Australische Barry Humphries (beter bekend als Dame Edna) en zijn sidekicks die van Eric Bana ('Hulk') en Bruce Spence ('Mad Max'). Niet dat dit nu zo boeiend is om te weten, het is alleen maar om even een opstapje te maken naar wat in Nederland aan de neus van het publiek voorbij is gegaan. Oorspronkelijk schijnt men namelijk het plan te hebben gehad om Bruce de stem van Jan Mulder te geven en zijn sidekicks die van Barend en Van Dorp. Eén van de twee (Barend of Van Dorp) schijnt het er niet meer eens te zijn geweest - wij zetten ons geld op Frits Barend. Nu is de stem van Bruce aan Ron Brandsteder toegewezen. Ook leuk...

'Finding Nemo' is een feest (of eigenlijk een extravagant galafeest) voor het oog, het herfstige gemoed en je gevoel voor humor. Het moet gezegd: de computer heeft de animatie naar een hoger plan gebracht. De betoverende wereld van 'Finding Nemo' mag gerust weer een mijlpaal genoemd worden. Na de twee Toy Stories, 'A Bug's Life' en 'Monster's Inc.' (maar ook na 'Antz' en 'Shrek' van concurrent Dreamworks - misschien is het wel de rivaliteit tussen deze twee studio's dat de kwaliteit zulke geweldige hoogten bereikt), krijg je een idee van wat het publiek in de jaren '30 en '40 moet hebben ervaren toen Walt Disney op de proppen kwam met 'Pinokkio', 'Sneeuwwitje', 'Bambi' en meer van dat fraais.

Mark Joost Meijer

1 opmerking:

  1. Ik vind het er allemaal goed uit zien! Jullie hebben veel informatie gevonden over de films bij de inventarisatie.
    Ik weet niet of er al een kijkwijzer en theorieles is, maar zorg ervoor dat deze goed aansluit bij de praktijk les! Dat vind Guido een belangrijke eis! Wat is verder het leerdoel voor de leerlingen voor de eerste les?

    Liefs Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen