woensdag 10 februari 2010

Verbanden klassieke kunst

Om de animatiefilm Madagascar aan klassieke kunst te koppelen hebben wij een aantal schilderijen opgezocht. Het is ons opgevallen dat in de film Madagascar heel veel felle kleuren worden gebruikt. Deze felle kleuren komen vooral voor wanneer de dieren aankomen op het eiland Madagascar. Naar aanleiding van deze ondervindingen hebben wij een aantal schilderijen opgezocht.

Corneille van Beverloo













Karel Appel















Deze eerste twee schilderijen kunnen wij goed koppelen aan de film Madagascar. In deze schilderijen van Corneille en Karel Appel worden namelijk felle kleuren gebruikt. Op het eiland Madagascar komen ook felle kleuren voor en staan voor het leven op het eiland.

Abid Mohammed en Rubbeva Juma














Dit schilderij is geschilderd in de stijl van Tinga Tinga. Dit houdt in dat er cartoonachtige dieren worden geschilderd in een aparte stijl. Het wordt omschreven als herkenbare kunst met een spetterend kleurgebruik waarvan de vrolijkheid en spontaniteit van de muren spat.
Ten eerste vinden wij dit schilderij goed bij Madagascar passen, omdat er een Afrikaans landschap is geschilderd met olifanten en giraffen. Op het kunstwerk is heel duidelijk de zonsopgang te zien. Dit hebben zij erg mooi weergegeven. Ook in de film zie je zo’n mooie zonsondergang/opgang.

Bianca Leusink




















Dit laatste schilderij is wederom een heel vrolijk geschilderd kunstwerk. De kunstenaar heeft gebruik gemaakt van veel verschillende felle kleuren en zij let op de kleine details van het kunstwerk.
Het grote beest in het midden van de schilderij vinden wij lijken op ‘de leeuw Alex’ in de film. Daarnaast lijken de grote bladeren in de hoeken op het landschap in Madagascar. Om deze redenen vinden wij het schilderij goed passen bij de film Madagascar.

1 opmerking:

  1. Gevoelsmatig eerder goed gekozen vergelijkingen (met primitieve kunst). Ik mis nog wel verwijzingen met andere films over Afrika of de musical Lion King of documentaires over dieren in Africa ter vergelijking.

    BeantwoordenVerwijderen